4 Mayıs 2014 Pazar

Bir Şeftali Bin Şeftali

Samed Behrengi çocukluğumun kahramanıdır. Küçük Kara Balık kitabı ile ülkemizde de tanınan, dili "lider"lerin canını yaktığı için bir dönem yasaklı yazalar arasında anılan Behrengi bu defa da karşımıza "Bir Şeftali Bin Şeftali" ile çıkıyor. 

Yoksul bir köyde yaşayan iki küçük arkadaşın sulu, etli ve lezzetli bir şeftalinin ağaca dönüşümüne yardımını anlatan "Bir Şeftali Bin Şeftali" özenle seçilmiş kelimeleri ve yürek acıtan hikayesi ile muhteşem bir masal.




Masal acımasız köy ağasının yıllar önce, köyün topraklarını küçük parçalara bölüp köylülere satması ile başlıyor. Elbette köy ağası acımasız olduğu kadar kurnazmış da. Toprakların en verimli bölümünü kendine ayırıp verimsiz ve engebeli kısımlarını da köylülere vermiş. Böylece kendisi verimli arazisinde enfes meyveler yetiştirebiliyormuş. Köylüler ise susuz tarımla ancak arpa ve buğday ekebiliyorlarmış. Bu adaletsizliğe kimse sesini çıkaramamış. Ta ki Polat ve Sahip Ali küçük bir şeftali çekirdeğini toprağa ekene kadar. 

Bu masal, Sahip Ali, Polat ve küçük şeftali çekirdeğinin sırrıdır. Sırrı paylaşmak isteyenleri Kırmızı Kedi Yayınevi'nin çocuk serisinden İlknur Özdemir çevirisi ve Serap Deliorman resimlemesi ile çıkan "Bir Şeftali Bin Şeftali"yi okumaya davet ediyorum.

Künye:
Özgün adı: Yek belu vu hezar helu
Yayınevi: Kırmızı Kedi Yayınevi / Çocuk ve Gençlik Kitapları
ISBN: 978-605-5340-55-1
Çeviri: İlknur Özdemir
Resimleyen: Serap Deliorman

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Şehirdeki Küçük - Sydney Smith

Büyük bir şehirde yaşayan küçük bir çocuksanız insanlar sizi görmez. Sesler sizi korkutabilir ve ne yapacağınızı bilmek bazen zordur. ⠀ ⠀ Ş...